Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home / MBO Groen / Leerwegen

Leerwegen

In het Middelbaar Beroepsonderwijs (MBO) kun je op de verschillende manieren een diploma behalen. Deze manieren worden leerwegen genoemd.

  • BOL: Nadat je van een vooropleiding komt zoals het VMBO of enkele jaren HAVO, schrijf je je in voor een BOL-opleiding. BOL staat voor BeroepsOpleidende Leerweg. Je gaat de hele week naar school. Tijdens je opleiding doe je werkervaring op tijdens stage op een of meerdere bedrijven. In de BOL kun je in aanmerking komen voor studiefinanciering. De stage wordt officieel Beroepspraktijkvorming (BPV) genoemd.
  • BBL: Je gaat na het voortgezet onderwijs meteen werken bij een bedrijf of je werkt er al een aantal jaren. Tijdens je werk volg je met medewerking van je werkgever een BBL-opleiding. BBL staat voor BeroepsBegeleidende Leerweg. Voor de opleidingskosten zijn er regelingen vanuit de overheid voor jou en/of je werkgever voor vergoedingen.

Voor actuele informatie over de BOL- en BBL-opleidingen kun je onze folders raadplegen.

Voor ieder wat wils

Helicon Opleidingen verzorgt beroepsopleidingen in de bovenstaande drie leerwegen. In welke leerweg een opleiding gegeven wordt is afhankelijk van de belangstelling van leerlingen / cursisten of werkgevers. In de praktijk kiezen met name jongeren die net van school komen de BOL. Werknemers uit het bedrijfsleven met werkervaring kiezen meestal voor de BBL om zich bij te scholen. En volwassenen die zich willen om- of bijscholen kiezen meestal voor de deeltijd-BOL. Zij volgen in de avonduren of in het weekend de opleiding van hun keus.

Eisen aan opleidingen

De overheid stelt eisen aan opleidingen. Bijvoorbeeld aan het aantal lesuren, het onderwijsprogramma, de opgedane werkervaring en de examens. Alle opleidingen van Helicon voldoen aan deze eisen.

 


Uitgelicht


Zoeken